Mediation familieconflict: test uzelf als mediator.Deel 2

/Edward Koldewijn


Mediation familieconflict: test uzelf als mediator. Deel 2.

U bent gevraagd om mediator te zijn in een familieconflict. Het betreft een familiebedrijf dat overgegaan is van vader Peter op zoon Herman. De dochter, Carolien, start een bordeel aan de overkant van de straat. Tegenover de ingang van het hoofdkantoor. Meer over dit conflict leest u in deel 1.

Vader, Peter Ooms, wil graag van start met de eerste ronde tafelgesprekken. Dit terwijl u eigenlijk niet veel weet van de mensen die daarbij aanwezig zullen zijn. Wat ik dan doe, is dat ik de tafelgesprekken wel al inplan, maar wat verder weg. Over een week of twee. Dat geeft mij de tijd om nog even bij iedereen langs te gaan. Zo houd ik de contacten warm en weet ik meer van iedere betrokkene. Want de beschikbare informatie vind ik tot nu toe te gering. U ook, heeft u in uw reacties laten weten. Mooi.

Het tweederondegesprek: Carolien

Ik denk dat iedereen het meest nieuwsgierig is naar het leven van Carolien. We gaan dus eerst met haar in gesprek. Al gauw laat ze vallen dat ze wel wil praten over haar leven, maar dat zij dit als een vertrouwelijk gesprek beschouwt en dat de inhoud niet besproken mag worden met haar ouders, broer of andere familieleden. Wat doet u dan? Dit zou ik eerst met haar bespreken. Waarom heeft zij die veiligheid nodig? Wat is er zo bedreigend aan, dat haar ouders bepaalde zaken niet van haar mogen weten? Soms loopt het gesprek daardoor wat vast, dan stem ik toe om de informatie vertrouwelijk te behandelen.

Puberteit

Rond de pubertijd is er een hoop gebeurd. De ouders van Carolien besloten om de zaak over de landgrenzen te brengen: zij moesten dus veel reizen. Vanuit hun betrokkenheid bij de kinderen vonden zij dat ze tekortschoten in het geven van aandacht. Omdat de kinderen best goed in hun vel zaten, kozen zij ervoor om Herman en Carolien op een internaat te plaatsen. In de weekenden waren zij thuis.

Internaat

Op het internaat had Herman een oudere vriend, Wilfred, waar hij erg tegenop keek. Wilfred had, tegen haar zin, de borsten van Carolien betast. Carolien durfde dat niet te vertellen aan de leiding, haar broer of ouders. Ze wilde wel van het internaat weg. Carolien kaartte bij haar ouders aan dat zij niet meer naar het internaat wilde. Die hebben dat signaal afgedaan als puberteitsgedoe. Haar ouders hadden niet de tijd en ruimte om echt met haar te praten. Carolien voelde zich ingeklemd. Alles vertellen zou een hoop trammelant geven en haar ouders met een probleem opzadelen. Die hadden het toch al zo druk. Haar broer zou kwaad op haar zijn. En uiteindelijk zou ze toch weer naar het internaat moeten, was haar gedachte. Ze besloot nogmaals te vragen of ze van het internaat af mocht. Het mocht niet. Ze vroeg het vier weekenden achter elkaar. Maar haar ouders bleven bij hun standpunt.

Rebel tegen wil en dank.

Twee maanden later werd ze door Wilfred verkracht. Het was vreselijk voor haar. Ze heeft zich na afloop erg alleen gevoeld; ze had inmiddels geleerd dat niemand echt in haar geïnteresseerd was. Veel kinderen worden in deze situatie down en somber, Carolien heeft zich er juist uit gevochten. Ze is voor iedereen een probleem geworden. Door rebels gedrag is ze van het internaat gestuurd. Dus dat was gelukt.

Wat niet lukte, was om echte aandacht van haar ouders te krijgen. Die zagen haar nu vooral als een probleem. Carolien heeft haar rebelse gedrag lang volgehouden. Ze heeft in die tijd veel hulpverleners gesproken die ze niets wilde vertellen: zij wilde dat haar ouders met haar gingen praten, zonder dat ze haar als een probleem zagen. Maar dat is, in de beleving van Carolien, nooit gebeurd.

Prostitutie

Ze had veel wisselende vriendjes. Seks heeft ze nooit als intiem ervaren, ze weet dat dit komt door de verkrachting. Ze is weggegaan van huis. Ze had wel een woning, maar was daar nooit. Uiteindelijk heeft ze voor prostitutie gekozen. Carolien gebruikte wel wat drugs, maar is nooit verslaafd geweest. Ze werkte eerst in privé-clubs, daarna kwam ze in een callgirl-circuit terecht. Recenter is zij een netwerk van collega’s gaan leiden, dat ze nu wil omzetten in een club. Ze wil na alle omzwervingen ook weer wat dichter bij haar ‘roots’ zitten. Vandaar dat ze voor haar geboortestad heeft gekozen.

Schade

Ze heeft nog steeds geen vaste relatie. Ze is in therapie geweest en heeft EMDR-therapie gehad tegen de trauma’s. Ze is er aardig overheen, zegt ze. Wel voelt ze dat ze niet echt intiem kan zijn. Ze omschrijft het zo: de top van haar berg is eraf, ze kan niet hoger klimmen. Maar als ze bovenaan staat en rondkijkt, ziet ze andere mensen wel hogere bergen hebben. Dat maakt haar nog wel eens triest.

Wat is het vervolg?

Wat zou u doen, nu u deze informatie heeft?

Ik zou teruggaan naar de vertrouwelijkheid van het gesprek. Waarom is het voor haar nog steeds zo belangrijk dat haar ouders en broer niet weten wat er met haar gebeurd is? Is het niet een tegenstelling om dan tegenover het familiebedrijf te gaan zitten met het bordeel? Ik zou willen vragen: Carolien, in dit mediationtraject, welke vraag hoop je dat ik aan je ouders stel?

Wat zou u aan Carolien willen vragen of tegen haar willen zeggen?

Edward Koldewijn Mediation Familieconflict Amsterdam Relatietherapie Amsterdam

Wilt u meer weten over mediation familieconflict: https://www.maussenfc.com/dienstverlening/mediation-bij-familieconflicten

Wilt u een voorbeeld van onze mediation lezen, dan kunt u naar onze site gaan: https://www.maussenfc.com/dienstverlening/mediation-bij-familieconflicten

Een goed boek over Post Traumatisch Stress:http://www.bol.com/nl/p/hoor-mij-zwijgen/9200000013930007/

Nog een aanrader:http://www.bol.com/nl/p/trauma-en-herstel/666779016/