Artikelen met de tag

ouders

getrouwd met het familiebedrijf

In onze praktijk komen regelmatig stellen met relatieproblemen waarvan een van de partners in het familiebedrijf werkt. Vaak maakt deze echtgenoot veel uren en staat het wel en wee van het bedrijf centraal in de relatie. “Mijn partner is meer getrouwd met het bedrijf dan met mij”, is een veelgehoorde klacht.

Ik ben van mening dat familie mediation niet begeleid moet worden door een jurist of een mediator die opzoek gaat naar dragelijke oplossingen. Compromissen werken slecht binnen families. Het conflict wordt dan al snel gezien als een situatie die opgelost moet worden. Iedereen moet wat water bij de wijn doen. De pijn verdelen. Met als uitkomst een kunstmatige harmonie en alleen maar verliezers.

U bent gevraagd om mediator te zijn in een familieconflict. Het betreft een familiebedrijf dat overgegaan is van vader Peter op zoon Herman. De dochter, Carolien, start een bordeel aan de overkant van de straat. Tegenover de ingang van het hoofdkantoor. Meer over dit conflict leest u in deel 1.

Soms weet ik het ook niet meer. Waar is dit goed voor, vraag ik me dan af. Alle relatietherapeuten, mediators, advocaten en bureau Jeugdzorg lopen zich stuk op vechtscheidingen. Ik heb als relatietherapeut Amsterdam meerdere keren in een vechtscheiding of wat dreigde daarnaartoe te gaan gezeten in mijn praktijk. Het energieniveau tijdens de sessies is hoog. Na afloop ben ik vaak gesloopt.

In onze relatietherapie en gezinsbegeleiding geven ouders regelmatig aan dat ze ontevreden zijn over de wilskracht en discipline van hun kinderen. Sommigen geven ronduit toe dat ze de kinderen verwend hebben en nu op de blaren zitten. Veelal veroorzaakt dit spanning binnen de relatie omdat er een verschil van inzicht is over wat de kinderen wel en niet mogen krijgen. De één is guller dan de ander.

Binnen vermogende families zijn er zowel uitgesproken als onuitgesproken waarden ten aanzien van het familiekapitaal.