Artikelen met de tag

familievermogen

Hoe zit het nu precies met het ondersteunen van kinderen door ouders als de familie veel geld bezit? Vanuit onze ervaring met het begeleiden van vermogende families is dit een gefaseerd proces.

Quote 500

Een artikel in de Quote. Bart Maussen en ik zijn geïnterviewd. Dit is hun samenvatting. Geschreven door Henk Willem Smits

getrouwd met het familiebedrijf

In onze praktijk komen regelmatig stellen met relatieproblemen waarvan een van de partners in het familiebedrijf werkt. Vaak maakt deze echtgenoot veel uren en staat het wel en wee van het bedrijf centraal in de relatie. “Mijn partner is meer getrouwd met het bedrijf dan met mij”, is een veelgehoorde klacht.

Wij zijn geïnterviewd door BNR over veelvoorkomende familieconflicten bij het openvallen van een erfenis. Advocatenkantoor SmeetGijbels geeft daarin hun visie over het juridische deel van dit onderwerp. Het was goed om te horen dat onze gedachten over de familieconflicten hetzelfde zijn.

In het familiestatuut regelt u de relatie tussen de familie en het bedrijf. Zaken als opvolging, aandelenbezit, welke rol de kinderen gaan spelen in het bedrijf en nog veel meer.

U bent gevraagd als mediator. Het betreft een mediation familiebedrijf dat overgegaan is van vader Peter op zoon Herman. De dochter, Carolien, start een bordeel aan de overkant van de straat. Tegenover de ingang van het hoofdkantoor.

In onze praktijk voor partnerrelatietherapie in Amsterdam komen stellen die tevreden lijken te zijn met een ongelijkwaardige relatie. Dan heeft de één zo veel meer talent dan de ander dat er een status quo in de relatie is gekomen, waarbij de één ten dienste staat van de ander. Als iedereen daarmee tevreden is, is dat natuurlijk prima.

Laatst werd onze hulp ingeroepen door een family office. De mediation bij familieconflicten van hun cliënt had niet gewerkt: er was opnieuw ruzie ontstaan. Dit keer over iets anders. De moeizame relatie tussen de broer en zus was bij de eerdere mediation niet verholpen. Wij zien dat vaker.

Schrijvers van De Gouden Rugzak; Marijke Kuijpers, Raimund Kamp en Ad Kil. Gisteren vond de boekpresentatie van ‘De gouden rugzak’ plaats op Universiteit Nijenrode, Breukelen.. De oprichters van Family Office Guidato (www.guidato.nl) hebben empirisch fenomenologisch onderzoek gedaan bij 18 erfgenamen van een groot familiekapitaal. Zij hebben er ruim drie jaar over gedaan om tot dit boek te komen. Ik mocht, voorafgaand aan de publicatie, het manuscript lezen en raad u nu zeer aan om het boek te lezen. Als opwarmer haal ik voor u alvast wat krenten uit de pap.

In onze relatietherapie en gezinsbegeleiding geven ouders regelmatig aan dat ze ontevreden zijn over de wilskracht en discipline van hun kinderen. Sommigen geven ronduit toe dat ze de kinderen verwend hebben en nu op de blaren zitten. Veelal veroorzaakt dit spanning binnen de relatie omdat er een verschil van inzicht is over wat de kinderen wel en niet mogen krijgen. De één is guller dan de ander.