Artikelen met de tag

relatieconflict

Bijna elk huwelijk is te redden, zegt de Amerikaanse relatietherapeut Sue Johnson. ‘Vragen over de liefde moet je aan mij stellen.

dubbel leven

In onze praktijk begeleiden we mannen en vrouwen die een dubbelleven leiden. Het hebben van twee liefdes is dan allang niet meer spannend. Mensen gaan er vaak aan onderdoor. Als mensen aan een situatie lijden, maken ze een keuze; voor de partner thuis of voor de minnaar/minnares

Alle relatietherapeuten en mediators worstelen ermee. Hoe een oplossing te vinden voor een vechtscheiding. Hoe houden we de schade voor de kinderen beperkt. Is er sprake van definitieve schade voor kinderen? Hoe uit zich dat? We weten nog weinig. Om maar zoveel mogelijk informatie te delen hieronder een gedeelte uit het artikel van Dagblad Trouw. Voor het hele artikel verwijs ik graag naar de site van Trouw of naar Blendle.

Een Amerikaanse hoogleraar psychologie, Andrew Christensen, heeft onderzoek gedaan om te achterhalen of relatietherapie werkt om de relatie te behouden. Het onderzoek is afgerond in 2009. Hij heeft 134 getrouwde stellen met chronische en zeer ernstige huwelijksproblemen gevolgd. Deze stellen voldeden wel aan de eis dat zij zeer gemotiveerd waren om aan hun relatie te werken.

Gepassioneerde liefde ≠ romantiek + aandacht + zorg. Hoewel veel stellen al blij zouden zijn met romantiek, aandacht en zorg, zie ik dat nog niet als gepassioneerde liefde. Passie gaat de schaamte voorbij. Passie ontstaat als de controle eraf mag. Durft u dat? Nee? Misschien maar goed ook voor dit moment, maar het is wel lastig als u de passie toch mist.

In onze praktijk voor partnerrelatietherapie in Amsterdam komen stellen die tevreden lijken te zijn met een ongelijkwaardige relatie. Dan heeft de één zo veel meer talent dan de ander dat er een status quo in de relatie is gekomen, waarbij de één ten dienste staat van de ander. Als iedereen daarmee tevreden is, is dat natuurlijk prima.

Deze blog is door mij als relatiecoach speciaal geschreven voor mensen die zijn vreemdgegaan. Daarbij gaat het om situaties waarin zij de partner zelf hebben verteld wat er is gebeurd of waar de partner erachter is gekomen. Veelal is het vertrouwen van de bedrogen partner ernstig beschadigd.

Het komt bij onze relatietherapie Amsterdam nog wel eens voor dat één van de partners een time-out overweegt. Even niet bij elkaar zijn. Om te voelen of ze nog wel door willen gaan met de relatie. Om tijd te nemen voor een bewuste keuze. Dit idee ontstaat veelal doordat één van de partners niet zeker weet of hij nog wat voor de ander voelt. En of dat wel genoeg is voor een relatie.

Hoe komt het toch dat wij deze keuze tussen de buitenechtelijke relatie en de echtgenoot zo veel in onze relatietherapie terugzien? Of de dga (directeur-grootaandeelhouder) nu man is of vrouw, dat maakt voor het patroon en het vraagstuk niet uit. Wij helpen veel mannen én vrouwen om een definitieve keuze te maken in dit vraagstuk. Deze blog is in de mannelijke vorm geschreven.

Soms is de conclusie van een stel in relatietherapie om uit elkaar te gaan. Mocht dat een stel met kinderen zijn, dan volgt er een buitengewoon lastig gesprek. Hoe gaan we dit de kinderen vertellen?